Hood Design Studio creates an inhabitable landscape for NVIDIA’s campus

In California, the suitable of indoor-outside residing has by no means loosened its keep. Even with ever-urgent environmental troubles and ballooning inhabitants development, the dream of a seamless integration amongst within and out proceeds to captivate designers and purchasers alike. 3 modern landscape assignments in the Bay Spot show this fact, while also illustrating the particularities of today’s California lifestyle.

These landscape jobs, which appeared as case research in the October/November 2022 print edition of The Architect’s Newspaper, will run on the internet as a three-component collection, the last installment offers an inhabitable landscape for the sprawling campus of technological innovation company NVIDIA. 

In the Bay Place, tech reigns supreme. Although landscape design and style for company tech campuses in Silicon Valley has historically trended toward the ornamental and very manicured, Oakland-centered Hood Style Studio took a distinct tack with the structure of a campus for the visual computing company NVIDIA in Santa Clara. “We wished to shift away from an ornamental perform to make much more usable room linked to the day-to-day observe of work,” discussed studio director and principal Alma Du Solier.

For the 1.5-acre open area in between NVIDIA’s two buildings, Hood Style Studio prioritized the idea of an inhabitable landscape and made hardscape and architectural components, together with a dual-construction tree residence wherever staff can seamlessly changeover function from inside of to out. Yet another inspiration was the larger sized regional landscape of the South Bay, in which rolling hills and agricultural capabilities abound. A large, trellislike shade composition covers the tree dwelling, furnishing reduction from direct sunlight although nodding to the functional agricultural legacy of the trellis kind. Lined in PV panels, the composition also generates energy for the buildings.

The massive trel- lises, made with Gensler, are intended to perform like treehouses. Topped with photocvoltaic cells, they motivate outdoor perform via the provision of shade, electrical energy, desks, and gathering spaces. (© Jason O’Rear)

The landscape spills across two concentrations, with Hood Design Studio integrating about 64,000 specific crops and nearly 400 trees. Combining native vegetation like artemisia, carex, and bearberry manzanita with adaptive non-native vegetation, such as strawberry trees and varietals of adapted red oaks, allows the landscape stand up to the various degrees of sun and shade, as perfectly as the perhaps significant levels of sodium in the recycled drinking water made use of for irrigation. In the end, Hood Structure Studio’s aim was to thrust the envelope and produce a landscape that felt related to a regional identity. In some strategies, tech businesses are the fantastic clientele for this atypical tactic. “This venture can start out to open people’s eyes and say, ‘Be daring,’” Du Solier insisted. “It is the landscape architect’s accountability to drive for progressive suggestions, but it calls for a prepared consumer partnership.”

Landscape architect: Hood Design Team
Site: Santa Clara, California

Architect: Gensler
Improvement supervisor: Sares Regis Team of Northern California
General contractor: Devcon Development
Structural engineering: IMEG Corp.
Dwelling partitions: Habitat Horticulture, David Brenner

Lauren Gallow is a Seattle-centered writer and editor covering artwork, architecture, and layout with bylines in AN Inside, Dwell, Metropolis, Inside Structure, and Cereal, among other publications.